Time4Society interactieve workshops
(3 uur)

Onze workshops zijn dynamische, interactieve sessies gericht op samenwerking, creatief denken en directe actie. Zonder lange theoretische verhalen, maar dynamische ervaringen waar we samen ontdekken, leren en actie ondernemen. Elke workshop is ontworpen om individuen en teams te inspireren om hun duurzame inzet en bijdrage meteen te vergroten.

Deze workshops zijn optimaal te combineren met een maatschappelijke teambuilding van Time4Society, wat perfect blijft kaderen binnen uw opleidingsverplichtingen.

Workshop 1: Time4OurPlanet

Doel van de workshop is o.m.
  • Verhoogde kennis over betekenis en impact van de E van Environment (Milieu). Thema’s als energieverbruik, emissiereductie, ecologische voetafdruk, verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering komen kort aan bod.
  • Verhoogd milieubewustzijn. Deelnemers krijgen inzicht in hun eigen impact op het milieu en worden zich bewuster van de keuzes die ze dagelijks maken.  
  • Versterkte teamspirit door deelnemers actief samen te laten nadenken over initiatieven met positieve impact op de omgeving die hun team of bedrijf kan realiseren.
  • Langdurige milieubewuste impact door het selecteren van innoverende praktijken en structurele verbeteringen.

Workshop 2: Time4OurTeam

Doel van de workshop is o.m.
  • Verhoogde kennis over betekenis en impact van de S van Social (Sociaal).
    Dit gaat over de verantwoordelijkheid van een organisatie ten opzichte van mensen, zowel intern als extern. Het omvat arbeidsomstandigheden, diversiteit en inclusie, maatschappelijke betrokkenheid en respect voor mensenrechten.
  • Versterkte teamdynamiek: de deelnemers ontwikkelen een hechtere band en meer vertrouwen in elkaar, wat de sfeer en samenwerking in het team ten goede komt.
  • Betere teamcommunicatie: de deelnemers leren makkelijker en duidelijker met elkaar te praten, en ontdekken hoe ze zo beter kunnen samenwerken en elkaar kunnen ondersteunen.
  • Stimulering inclusiviteit en sociale verantwoordelijkheid: ontwikkeling van actiepunten die sociale cohesie, welzijn en maatschappelijke impact intern en extern versterken.
  • Langdurige sociale impact: definiëring en aanwakkeren van gewoontes die bijdragen aan een sociaal duurzame organisatiecultuur.

Workshop 3: Time4Leading

Doel van de workshop o.m.
  • Verhoogde kennis over betekenis en impact van de G – Governance (Bestuur).
    Governance draait om transparant en ethisch leiderschap. Het omvat goed bestuur, naleving van regelgeving, het waarborgen van integriteit binnen de organisatie.
  • Ethisch en transparant leiderschap: deelnemers krijgen een dieper inzicht in hun effectief samenwerken, eigen leiderschapsstijlen, sterke punten en groeimogelijkheden.
  • Verbeterde communicatievaardigheden: beter inzicht in het observeren en interpreteren van gedrag, en verhoogde capaciteit om effectief te communiceren in verschillende contexten en culturen.
  • Langdurige governance impact: definiëring en voorstellen van initiatieven die goed bestuur onderbouwen.

Workshop 4: Time4Sustainability

Doel van de workshop is o.m.
  • Holistisch inzicht in duurzaamheid vanuit een 6P-benadering gelinkt aan de SDGs en de zeven bouwcellen voor een duurzaam bedrijf.
  • Praktische vaardigheid rond de 6P-Challenge, een groei- en opvolgingsmethodiek voor duurzamer ondernemen die zowel kleine als grote ondernemingen kan inspireren bij hun eigen bedrijfsspecifieke ontwikkeling.
  • Uitvoeren van een niveaumeting die de duurzaamheidsaanpak analyseert op basis waarvan er haalbare actieplannen en meetbare verbeteringen worden voorgesteld.
  • Langdurige duurzame impact door een prioritaire en uit te voeren selectie te maken van de voorgestelde actieplannen en verbeteringen.

Op zoek naar inspiratie? Het boek “Reis naar duurzamer ondernemen” is verkrijgbaar in het Nederlands bij Standaard Boekhandel en in het Frans bij Club. Je kan het ook rechtstreeks bij ons bestellen via info@time4society.com.

Workshop 5: Time4Reporting

Doel van de workshop o.m.
  • Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): toelichten van kennis over wat dit inhoudt qua verplichtingen voor bedrijven.
  • Een praktisch en doelgericht inzicht van financiële en niet-financiële informatie die uw organisatie in een geïntegreerd duurzaamheidsverslag best weergeeft.
  • Dubbele materialiteit: brainstorm over de prioritaire thema’s in uw bedrijf vanuit een inside-out benadering (impact van duurzaamheidskwesties op de waarde, prestaties en
    risico’s van de organisatie), als vanuit een outside-in benadering (impact van de organisatie op milieu, maatschappij en economie).
  • Langdurige duurzame impact in het bedrijf door verhogen interne kennis en inzicht in het belang en de samenstelling van het jaarlijks vereiste duurzaamheidsverslag.

Time4Society coachingtrajecten
(2 à 3 dagen)

Naast de interactieve workshops organiseert Time4Society meerdaagse coaching trajecten. Deze trajecten zijn intensieve, gestructureerde opleidingen voor leiders en teams die duurzaam en effectief ondernemerschap willen versterken. In twee tot drie dagen gaan we dieper in op specifieke thema’s en vaardigheden, met ruimte voor reflectie, praktijkoefeningen en strategische toepassing. Deze trajecten zijn bedoeld voor wie een langdurige, blijvende impact wil realiseren binnen de organisatie en daarbuiten.

Coaching traject 1

Succesvol op reis naar duurzamer ondernemen

Doel van dit traject

Personen betrokken bij een duurzamere ontwikkeling initiëren in een gestructureerde groei- en opvolgingsmethodiek, hen daarbij effectief voorbereiden op de implementatie ervan zodat uw bedrijf succesvol en rendabel is en tegelijkertijd een meerwaarde betekent voor de interne en externe gemeenschap. Basis is het boek ‘Reis naar duurzamer ondernemen, met uw missie als kompas’.

Volgende modules (kunnen) worden aangepakt
  • Scherpstellen missie: definiëren van bestaansreden, waarden en identiteit van het bedrijf. Reflectie rond visie, missie en merk.
  • Scherpstellen actieve betrokkenheid en potentiële dialoog met alle belanghebbenden, waaronder medewerkers, klanten, leveranciers, (lokale) gemeenschappen en aandeelhouders. Samen nadenken hoe dit op te bouwen.
  • Ontplooien van duurzaamheid, niet als een apart onderdeel van het bedrijf, maar geïntegreerd in alle bedrijfsprocessen en -beslissingen. Dit veronderstelt alvast het ontwikkelen van een langetermijnstrategie.
  • Engagementen definiëren in het kader van de 6Ps: People, Planet, Prosperity, Peace, Partnerships, Pleasure. Dit vanuit een appreciative inquiry aanpak waarbij een holistische benadering van duurzaamheid wordt benadrukt.
  • Inzicht in kwalitatief en kwantitatief meetwerk. Reflectie over positieve en negatieve impact van de activiteiten, en hoe dit meedelen aan alle betrokkenen zodat hier verder op gebouwd kan worden.
  • De Europese Unie als wetgever in duurzaamheid: kennis rond Green Deal, CSRD, …
  • Materialiteitsanalyse als inspirerende afsluiting.  Brainstorming rond het definiëren van een aantal prioritaire thema’s vanuit een inside-out en outside-in benadering.

Op zoek naar inspiratie? Het boek “Reis naar duurzamer ondernemen” is verkrijgbaar in het Nederlands bij Standaard Boekhandel en in het Frans bij Club. Je kan het ook rechtstreeks bij ons bestellen via info@time4society.com.

Coaching traject 2

De kracht van ‘belonging

Doel van dit traject

Versterken van motivatie, veerkracht en verbinding in uw team. Uw reis naar duurzamer ondernemen is een trektocht die zich steeds verder ontplooit, zonder eindbestemming. Dit succesvol ontwikkelen vereist eensgezindheid, groepsspirit,  vertrouwen, respect en mentale veerkracht. De missie fungeert daarbij als een kompas dat de richting aangeeft waarin uw bedrijf zich wil ontwikkelen.

Volgende modules (kunnen) worden aangepakt
  • Bouwen aan de bedrijfscultuur: reflectie over gedeelde waarden, normen, gedragingen, en overtuigingen binnen het bedrijf. Nagaan van de manier waarop medewerkers met elkaar en met externe partijen omgaan, de sfeer binnen het bedrijf, en de ongeschreven regels die het dagelijkse werk beïnvloeden. Analyseren hoe dit beter kan.
  • Communicatieve vaardigheden ontwikkelen zoals effectief luisteren, overtuigend spreken  en helder zakelijk schrijven. Samen reflecteren hoe ze hun boodschap krachtig kunnen overbrengen, relaties kunnen opbouwen met klanten en partners, en strategische communicatie kunnen inzetten om hun onderneming te laten groeien.
  • Interculturele competentie: verhogen van bekwaamheid tot adequaat en effectief  handelen en communiceren in een gegeven situatie om (ondernemings)doelen te realiseren. Dit met focus op de meerwaarde die ontstaat uit de interactie tussen verschillende culturen.
  • Leiderschapsontwikkeling: versterken van vaardigheden om teams te inspireren, richting te geven en prestaties te bevorderen. Maar ook leren hoe effectieve beslissingen te nemen, authentiek leiderschap te tonen en een positieve bedrijfscultuur te creëren die groei stimuleert.
  • Duurzame veerkracht vanuit een holistische benadering van persoonlijke groei en ontwikkeling door innerlijke capaciteiten te ontwikkelen die nodig zijn om effectiever en met meer integriteit bij te dragen aan bedrijf en samenleving.

Coaching traject 3

Een eigen (geïntegreerde) rapportering

Doel van dit traject

Bedrijven ondersteunen om de controle te houden over de eigen geïntegreerde rapportering. Dit betekent het bouwen van uw duurzaamheidsverslaggeving van binnenuit. Het impliceert dat rapportering geen eenmalige taak is, maar een continu proces dat groeit met het bedrijf. Beoogd resultaat van dit traject is een praktische blauwdruk te creëren voor een eerste, heldere rapportage over 2025 die voldoet aan de CSRD-eisen.

Volgende modules (kunnen) worden aangepakt
  • Uitgangspunt: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Wat wordt verwacht en dit gelinkt aan de rol van rapportering als motor voor groei, vertrouwen en transparantie binnen uw organisatie.
  • Duurzaamheid als basis. Reflectie op de missie, kernwaarden en identiteit van het
    bedrijf. En hoe duurzaamheid en financiële strategie hand in hand kunnen gaan.
  • De bouwstenen van het geïntegreerd jaarverslag. Praktische opbouw: van gegevens verzamelen tot structuur en verhaal. Inzicht in de dubbele materialiteit: impact van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. Hoe u de ESG-principes (Environment, Social, Governance) vertaalt naar meetbare acties en resultaten.
  • Praktisch aan de slag – Uw blauwdruk. Tools, KPIs en sjablonen concreet bespreken om zelf de blauwdruk van het geïntegreerde verslag te schrijven. Hands-on begeleiding bij het opzetten van een eerste niveaumeting en aanpak blauwdruk. Definiëren van interne verantwoordelijkheden en afspraken: wie doet wat, wanneer en hoe?
  • Transparantie en verbinding. Interne communicatie om de kennis van uw team te verhogen en de betrokkenheid met missie en bedrijf te verstevigen. Externe communicatie waardoor uw duurzaamheidsverhaal uw stakeholders inspireert en een fundament van lange-termijn-vertrouwen ontstaat.